Απολυμάνσεις πολυκατοικιών, απεντομώσεις κατοικιών, μυοκτονίες σπιτιών, απώθηση ερπετών
Αθανάσιος Χρ. Μπάκος (Γεωπόνος M.Sc - Εντομολόγος)
Αρ. Αδείας Υπ. Αγρ. Ανάπτ. & Τροφ.: 92418/2011
Μαρίνου Αντύπα 29 & Σουρή 1, Ηλιούπολη, Τ.Κ. 163 45
Tηλ.: 210 97 55 070 | Κινητό: 697 304 77 31
E-mail: info@apolymanseis-apentomoseis.gr

ΟΙ ΤΕΡΜΙΤΕΣ

Οι τερμίτες είναι μικρόσωμα ισόπτερα έντομα (3-5 χιλ. οι άπτερες μορφές και μέχρι 22 χιλ. οι πτερωτές) που συχνά συγχέονται με τα μυρμήγκια, ενώ οι ζημιές που προκαλούν αποδίδονται στην υγρασία.

Όπως και τα μυρμήγκια είναι έντομα κοινωνικά και οι κοινωνίες τους (αποικίες) συνεκτικές και συνεργατικές. Διαχωρίζονται σε 3 κάστες ανάλογα με τις υφιστάμενες ανάγκες της αποικίας:
 • Οπλίτες που ο ρόλος τους είναι κυρίως η προστασία όλης της αποικίας από εχθρούς (όπως μυρμήγκια).
  Οπλίτης
 • Εργάτες (το 90% του πληθυσμού) που είναι υπεύθυνοι για τη φύλαξη των αυγών, την κατασκευή και τη συντήρηση των στοών, την αναζήτηση τροφής και τη θρέψη όλων των μελών της αποικίας.
  Εργάτης
 • Βασιλιάς που γονιμοποιεί τη βασίλισσα και αρχικά για την αρχική αποικία και μετέπειτα μέχρι το τέλος της ζωής του.
  Πτερωτό
 • Βασίλισσα που δημιουργεί την αποικία γεννώντας χιλιάδες αυγά κάθε χρόνο μέχρι ο αριθμός των ατόμων όλης της κοινωνίας να είναι αρκετός.
Οι τερμίτες ζουν από 2 (τερμίτης-εργάτης) έως και 12 χρόνια (βασίλισσα) και η προσπάθεια του κάθε μέλους είναι η προστασία από συνθήκες θερμοκρασίας και φυσικούς εχθρούς, η αυτοδιαιώνιση, και ο εφοδιασμός με αποθέματα τροφής για όλη την κοινωνία-αποικία.
Το κύριο θρεπτικό συστατικό των υλικών που καταναλώνουν οι τερμίτες είναι η κυτταρίνη που περιέχεται πέρα από ξύλινα κουφώματα, πατώματα και έπιπλα στο χαρτί (βιβλία), υφάσματα φυτικής προέλευσης, καπλαμά, και μοριοσανίδες (novopan). Τρώγοντας το ξύλο οι τερμίτες σε αντιπαράθεση με τα υπόλοιπα ξυλοφάγα έντομα δεν απομακρύνουν από τα κανάλια που σχηματίζουν πριονίδι και περιττώματα και έτσι η ζημιά παραμένει κρυφή. Αποσχίζουν λεπτά τμήματα ξύλου με τις γνάθους τους, τα καταπίνουν και τα αποθηκεύουν στο στόμαχο για πέψη, από όπου και τα μοιράζονται με τους υπόλοιπους «συγκατοίκους» διαμέσου της τροφάλλαξης (μεταφορά τροφής ή άλλων υγρών και μεταξύ μελών της αποικίας από στόμα σε στόμα ή από τον πρωκτό στο στόμα). Την προσβολή προδίδει η εμφάνιση των πτερωτών τερμιτών, το σκούρο χρώμα του ξύλου εξαιτίας των υδαρών περιττωμάτων τους και κάποιες φορές οι ζημιές όταν έχει απομείνει μόνο το βερνίκι!

Ζημιά από τερμίτες Ζημιά από τερμίτες

Έχουν προτίμηση σε σομφό ξύλο παρά εγκάρδιο λόγω ύπαρξης μεγαλύτερης ποσότητας αμύλου και σακχάρων (ενέργεια). Οι καταλληλότερες συνθήκες για δραστηριοποίηση και ανάπτυξη είναι θερμοκρασία 24-350C ενώ σε συνθήκες πιο ψυχρές διαχειμάζουν και μένουν ανενεργοί μέχρι η θερμοκρασία να τους ευνοήσει. Επειδή το σώμα τους είναι μαλακό και ευάλωτο στην αφυδάτωση προτιμούν συνθήκες υγρασίας (πχ διαρροή από καλοριφέρ ή σωληνώσεις μπάνιου).
Εργάζονται υπόγεια κατασκευάζοντας συνεργατικά μεγάλο δίκτυο από χωμάτινους αγωγούς-κανάλια (tubes) πρωτεύοντα, δευτερεύοντα, κανάλια εξαερισμού για την αποφυγή υψηλών θερμοκρασιών και για άλλες τις ανάγκες της αποικίας. Είναι δυνατό τα κανάλια να διαπεράσουν οικοδομικά υλικά χρησιμοποιώντας τις υπάρχουσες ρωγμές και κοιλότητες.

Οι τερμίτες διακρίνονται σε:
 • σε υπόγειους (οι πιο διαδεδομένοι)
 • τερμίτες υγρού ξύλου
 • και τερμίτες ξηρού ξύλου

Αντιμετώπιση με τη μέθοδο Trap-Treat-Release (T.T.R)

Η μέθοδος T.T.R ή αλλιώς μέθοδος της τροφάλλαξης στηρίζεται στην κοινωνικότητα των εντόμων και στη μεταφορά της νευροτοξικής δραστικής ουσίας σε ολόκληρη την αποικία. Το σκεύασμα που χρησιμοποιείται λειτουργεί ουσιαστικά σαν δόλωμα με τροφοελκυστικά και φερομόνες, το οποίο δεν απωθεί τους τερμίτες αφού δεν ανιχνεύεται από αυτούς (όπως όλα τα υπόλοιπα πυρεθρινοειδή εντομοκτόνα). Διοχετεύεται με «ενέσεις» σε εντοπισμένα σημεία του δικτύου τους διαμέσου οπών 6-8 χιλιοστών που ανοίγονται στο προβεβλημένο πάτωμα ή κουφώματα.

Οι τερμίτες το καταπίνουν ή το μεταφέρουν με το σώμα τους μηχανικά και έτσι «μολύνεται» σταδιακά όλη η αποικία. Η δραστικότητα είναι η ίδια με την επαφή ή από στόματος. Έχει δράση αργή ώστε να πετύχουμε διαμέσου της τροφάλλαξης (μεταφορά τροφής ή άλλων υγρών μεταξύ μελών της αποικίας από στόμα σε στόμα ή από τον πρωκτό στο στόμα) την ανταλλαγή των θανατηφόρων δόσεων από άτομο σε άτομο.

Με το σκεύασμα που χρησιμοποιούμε η υπολειμματική δράση του φαρμάκου στους χώρους επέμβασης είναι 10 χρόνια! Η μέθοδος της τροφάλλαξης είναι αυτή που σημειώνει τη μεγαλύτερη επιτυχία σε προσβολές τερμιτών. Είναι εφαρμογή οριστικής αντιμετώπισης και όχι μερικής καταπολέμησης, ακίνδυνη για τον άνθρωπο και τα κατοικίδια.