Αθανάσιος Χρ. Μπάκος Γεωπόνος M.Sc - Εντομολόγος
Tηλ.: 21097 55070 | Κινητό: 69730 47731
Μαρίνου Αντύπα 29 & Σουρή 1, Ηλιούπολη, 16345
E-mail: info@apolymantiki-geoponiki.gr
Blog: www.apolymantikigeoponiki.blogspot.com

ΚΑΛΕΣΤΕ ΤΩΡΑ
697 304 77 31
210 97 55 070

Καταπολέμηση Τερμιτών

Οι τερμίτες

Οι τερμίτες είναι μικρόσωμα ισόπτερα έντομα (3-5 χιλ. οι άπτερες μορφές και μέχρι 22 χιλ. οι πτερωτές) που συχνά συγχέονται με τα μυρμήγκια. Στην πραγματικότητα η Ελλάδα και όλη η νότια Ευρώπη φιλοξενεί εδώ και πολλά χρόνια κάποια είδη που προκαλούν μεγάλες ζημιές σε πατώματα, κουφώματα, ξύλινες έπιπλα, εικόνες, βιβλία κλπ, αφού ανακαλύπτονται τυχαία (σε κάποιες περιπτώσεις μετά από πολλά χρόνια) όταν η ζημιά έχει προχωρήσει. Στο μεταξύ οι αποκαλυπτόμενες ζημιές αποδίδονται σε μυρμήγκια ή στην υγρασία.

 • Διαφορές τερμίτη με ιπτάμενο μυρμήγκι
Μία χαρακτηριστική μορφολογική διαφορά του πτερωτού εντόμου του τερμίτη συγκριτικά με το ιπτάμενο μυρμήγκι που φαίνεται εύκολα και με γυμνό μάτι είναι ότι ο τερμίτης έχει ίσες τις πτέρυγες (σε μήκος) ενώ το μυρμήγκι έχει τις μπροστινές πτέρυγες πιο μακριές από τις πίσω.

Όπως και τα μυρμήγκια είναι έντομα κοινωνικά και οι κοινωνίες τους (αποικίες) συνεκτικές και συνεργατικές. Διαχωρίζονται σε 3 κάστες ανάλογα με τις υφιστάμενες ανάγκες της αποικίας:

 • Οπλίτης
Οπλίτες που ο ρόλος τους είναι κυρίως η προστασία όλης της αποικίας από εχθρούς (όπως μυρμήγκια).
 • Εργάτης
Εργάτες (το 90% του πληθυσμού) που είναι υπεύθυνοι για τη φύλαξη των αυγών, την κατασκευή και τη συντήρηση των στοών, την αναζήτηση τροφής και τη θρέψη όλων των μελών της αποικίας.
 • Πτερωτό τερμίτη
Σμηνουργός που βγαίνει από τα κανάλια μεγάλος πληθυσμός του κυρίως την άνοιξη και λιγότερο το φθινόπωρο (είναι ένα σημάδι προσβολής από τερμίτες) με σκοπό την επέκταση της αποικίας.
Βασιλιάς που γονιμοποιεί τη βασίλισσα και αρχικά για την αρχική αποικία και μετέπειτα μέχρι το τέλος της ζωής του.

Βασίλισσα που δημιουργεί την αποικία γεννώντας χιλιάδες αυγά κάθε χρόνο μέχρι ο αριθμός των ατόμων όλης της κοινωνίας να είναι αρκετός.

Οι τερμίτες ζουν από 2 (τερμίτης - εργάτης) έως και 12 χρόνια (βασίλισσα) και η προσπάθεια του κάθε μέλους είναι η προστασία από συνθήκες θερμοκρασίας και φυσικούς εχθρούς, η αυτοδιαιώνιση, και ο εφοδιασμός με αποθέματα τροφής για όλη την κοινωνία-αποικία. Το κύριο θρεπτικό συστατικό των υλικών που καταναλώνουν οι τερμίτες είναι η κυτταρίνη που περιέχεται πέρα από ξύλινα κουφώματα, πατώματα και έπιπλα στο χαρτί (βιβλία), υφάσματα φυτικής προέλευσης, καπλαμά, και μοριοσανίδες (novopan). Τρώγοντας το ξύλο οι τερμίτες σε αντιπαράθεση με τα υπόλοιπα ξυλοφάγα έντομα δεν απομακρύνουν από τα κανάλια που σχηματίζουν πριονίδι και περιττώματα και έτσι η ζημιά παραμένει κρυφή. Αποσχίζουν λεπτά τμήματα ξύλου με τις γνάθους τους, τα καταπίνουν και τα αποθηκεύουν στο στόμαχο για πέψη, από όπου και τα μοιράζονται με τους υπόλοιπους «συγκατοίκους» διαμέσου της τροφάλλαξης (μεταφορά τροφής ή άλλων υγρών και μεταξύ μελών της αποικίας από στόμα σε στόμα ή από τον πρωκτό στο στόμα). Την προσβολή προδίδει η εμφάνιση από πτερωτούς τερμίτες, το σκούρο χρώμα του ξύλου εξαιτίας των υδαρών περιττωμάτων τους και κάποιες φορές οι ζημιές όταν έχει απομείνει μόνο το βερνίκι!

 • Zημιά από τερμίτες
 • Ζημιά από τερμίτες σε κούφωμα πόρτας
 • Xωμάτινα κανάλια τερμιτών σε κάσωμα πόρτας
 • Zημιά από τερμίτη σε ντουλάπι κουζίνας
 • Τερμίτες
 • Τερμίτες καταστροφή πατώματος
 • Τερμίτες καταστροφή πόρτας
 • Τερμίτες καταστροφή βιβλίου

 

Έχουν προτίμηση σε σομφό ξύλο παρά εγκάρδιο λόγω ύπαρξης μεγαλύτερης ποσότητας αμύλου και σακχάρων (ενέργεια). Οι καταλληλότερες συνθήκες για δραστηριοποίηση και ανάπτυξη  των τερμιτών είναι θερμοκρασία 24-350C ενώ σε συνθήκες πιο ψυχρές διαχειμάζουν και μένουν ανενεργοί μέχρι η θερμοκρασία να τους ευνοήσει. Επειδή το σώμα τους είναι μαλακό και ευάλωτο στην αφυδάτωση προτιμούν συνθήκες υγρασίας (πχ διαρροή από καλοριφέρ ή σωληνώσεις μπάνιου).

 • Κανάλι Τερμίτη

Οι τερμίτες εργάζονται υπόγεια κατασκευάζοντας συνεργατικά μεγάλο δίκτυο από χωμάτινους αγωγούς-κανάλια (tubes) πρωτεύοντα, δευτερεύοντα, κανάλια εξαερισμού για την αποφυγή υψηλών θερμοκρασιών και για άλλες τις ανάγκες της αποικίας. Είναι δυνατό τα κανάλια να διαπεράσουν οικοδομικά υλικά χρησιμοποιώντας τις υπάρχουσες ρωγμές και κοιλότητες.

 

Οι τερμίτες διακρίνονται σε:

 • σε υπόγειους τερμίτες (οι πιο διαδεδομένοι) 
 • τερμίτες υγρού ξύλου
 • και τερμίτες ξηρού ξύλου

Αντιμετώπιση με τη μέθοδο Trap-Treat-Release (T.T.R)

Η μέθοδος T.T.R ή αλλιώς μέθοδος της τροφάλλαξης στηρίζεται στην κοινωνικότητα των εντόμων και στη μεταφορά της δραστικής ουσίας σε ολόκληρη την αποικία. Το σκεύασμα που χρησιμοποιείται δεν απωθεί τους τερμίτες αφού δεν ανιχνεύεται από αυτούς (όπως όλα τα υπόλοιπα πυρεθρινοειδή εντομοκτόνα). Έρχονται σε επαφή με το σκεύασμα ή λαμβάνουν από το στόμα και έτσι το διαμοιράζουν στα υπόλοιπα άτομα της αποικίας. Το καταπίνουν ή το μεταφέρουν με το σώμα τους μηχανικά και έτσι «μολύνεται» σταδιακά όλη η αποικία. Η δραστικότητα είναι η ίδια με την επαφή ή από στόματος και αργή ώστε να πετύχουμε διαμέσου της τροφάλλαξης (μεταφορά τροφής ή άλλων υγρών μεταξύ μελών της αποικίας από στόμα σε στόμα ή από τον πρωκτό στο στόμα) την ανταλλαγή των θανατηφόρων δόσεων από άτομο σε άτομο.

Κάθε φορά που ένα άτομο της αποικίας λαμβάνει από το στόμα ή έρθει σε επαφή με το σκεύασμα γίνεται φορέας του, μεταφέροντας το στη συνέχεια σε άλλα άτομα με τα οποία έρχεται σε επαφή. Αυτά τα άτομα με τη σειρά τους αποτελούν τους δευτερογενείς φορείς και καθώς συνεχίζουν τις συνήθειες τους μεταφέρουν το σκεύασμα και σε άλλα άτομα της αποικίας με τον ίδιο τρόπο. Επειδή το σκεύασμα είναι βραδείας δράσης, κάθε τερμίτης έχει αρκετό χρόνο να το διασπείρει. Το φαινόμενο της διαδοχικής επίδρασης (Transfer Effect) που παρατηρείται μετά από μία εφαρμογή T.T.R οδηγεί σε οριστική καταπολέμηση ολόκληρης της αποικίας σε διάστημα λίγων ημερών.

Το σκεύασμα διοχετεύεται με εγχύσεις (ενέσεις) διαμέσου οπών 6-8 χιλιοστών που διανοίγονται και ξεκινά να δρα αμέσως, με το προσδόκιμο ζωής ολόκληρης της κοινωνίας των τερμιτών να ανέρχεται σε λίγες ημέρες.

Με το σκεύασμα που χρησιμοποιούμε η υπολειμματική δράση στους χώρους επέμβασης ανέρχεται στα 10 χρόνια! Η μέθοδος της τροφάλλαξης είναι αυτή που σημειώνει τη μεγαλύτερη επιτυχία σε προσβολές τερμιτών σε όλο τον κόσμο. Είναι εφαρμογή οριστικής αντιμετώπισης και όχι μερικής καταπολέμησης, ακίνδυνη για τον άνθρωπο και τα κατοικίδια.

DMC Firewall is developed by Dean Marshall Consultancy Ltd