Αθανάσιος Χρ. Μπάκος Γεωπόνος M.Sc - Εντομολόγος
Tηλ.: 21097 55070 | Κινητό: 69730 47731
Μαρίνου Αντύπα 29 & Σουρή 1, Ηλιούπολη, 16345
E-mail: info@apolymantiki-geoponiki.gr
Blog: www.apolymantikigeoponiki.blogspot.com

ΚΑΛΕΣΤΕ ΤΩΡΑ
697 304 77 31
210 97 55 070

Σαράκι, Ξυλοφάγα Έντομα (Σαράκια)

Σαράκι αποκαλούμε μια ομάδα ξυλοφάγων εντόμων που ανήκουν στην τάξη των κολεοπτέρων (Coleoptera) και αποτελούν τον εχθρό των ακατέργαστων και κατεργασμένων ξύλων. Τα ξυλοφάγα έντομα που πιο συχνά μας απασχολούν υπάγονται στην υπεροικογένεια Bostrychοidea και στις επιμέρους οικογένειες:

 • Anobiidae,
 • Bostrychidae
 • και Lyctinae

Όλα τα σαράκια προσβάλουν μαλακά και σκληρά ξύλα προκαλώντας οπές οβάλ ή στρογγυλές διαμέτρου από 0,3 έως 13 χιλιοστών. Αντιλαμβανόμαστε την παρουσία τους όταν η ζημιά έχει προχωρήσει, από τις μικρές οπές σε:

 • Ζημιά από σαράκι σε ξύλινο πάτωμα
 • πατώματα, κουφώματα και ξύλινες οροφές
 • έπιπλα και ντουλάπες
 • ξύλινα σκάφη
 • ξύλινες εικόνες, έργα τέχνης και βιβλία

ή από το πριονίδι υπό μορφή λεπτής σκόνης (πούδρα) που αναδύεται από τα κανάλια εξόδου των ακμαίων εντόμων. Κάποιες φορές όπως στην περίπτωση του Hylotrupes προκαλείται ήχος από τη μάσηση του ξύλου.

Συνήθως δεν είναι δυνατό να εντοπιστούν τέλεια ή προνύμφες εντόμου ώστε να γίνει προσδιορισμός ή ταυτοποίηση του είδους. Έτσι καταλήγουμε στο είδος του εντόμου που αντιμετωπίζουμε από το πριονίδι που μπορεί να φτάνει σε μέγεθος σκόνης και από το σχήμα και μέγεθος των οπών όπως επίσης από την ηλικία του προσβεβλημένου ξύλου, την προέλευση του και το είδος του.

 • Προνύμφη σαρακιού σε κρεβάτι
 • Ξυλοφάγα μυρμήκγια
 • Ζημιά από σαράκι σε δοκάρι στέγης
 • Ξυλοφάγα μυρμήγκια σε ξύλινη οροφή

ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ

1. Υποκαπνισμός – Fumigation

Αντίθετα με άλλες εφαρμογές όπως χρήση καπνογόνων, εκνέφωση-fogging και υπολειμματικοί ψεκασμοί, με τον υποκαπνισμό επιτυγχάνεται ριζική και εγγυημένη καταπολέμηση σε περιπτώσεις ξυλοφάγων εντόμων (σαράκι).

Υποκαπνισμός ή fumigation, είναι μια ιδιαίτερη εφαρμογή απεντόμωσης με ένα την οποία επιτυγχάνουμε έλεγχο της προσβολής σε περιπτώσεις που δεν μπορούμε να επέμβουμε με άλλες μεθόδους. Το υποκαπνιστικό σκεύασμα που χρησιμοποιούμε, η φωσφίνη (PH3) ή φωστοξίνη είναι μία χημική ουσία που δρα σε μορφή αερίου και σε ορισμένες θερμοκρασίες είναι τοξική (θανατηφόρα) για όλα τα έντομα. Σε συγκεκριμένη συγκέντρωση σαν αέριο έχει την ιδιότητα να διαπερνά όλες τις επιφάνειες (ξύλινα πατώματα, κάσες, έπιπλα, οροφές κτλ) με υψηλή διαπερατότητα, επιφέροντας τον θάνατο σε όλα τα στάδια του βιολογικού κύκλου ξυλοφάγων εντόμων (αυγό-προνύμφη-νύμφη-τέλειο).

Η ποσότητα της φωσφίνης επιλέγεται υπολογίζοντας τον όγκο του χώρου προς απεντόμωση με παραμέτρους την εσωτερική θερμοκρασία και υγρασία όπως επίσης και τις μικρές απώλειες που ίσως υπάρξουν. Η πιο σημαντική εργασία μετά το σωστό υπολογισμό της μορφής και της ποσότητας του σκευάσματος, είναι η στεγανοποίηση του χώρου εξωτερικά ώστε να μη χαθεί το αέριο. Η συγκέντρωση της φωσφίνης πρέπει να φτάσει στα επιθυμητά επίπεδα ώστε να εισχωρήσει σε βάθος σε όλες τις ξύλινες επιφάνειες και να θανατώσει όλα τα στάδια ζωής του εντόμου.

Ο χώρος καλύπτεται εξωτερικά με πλαστικά καλύμματα πολλαπλών στρώσεων (multi layer) σε κρίσιμα σημεία διαφυγής του αερίου όπως είναι παράθυρα, πόρτες, τζάκια και απορροφητήρες. Εσωτερικά στεγανοποιούνται οι πρίζες, τα φωτιστικά, οι ηλεκτρικοί πίνακες και όλες οι ηλεκτρικές συσκευές (ψυγεία, κουζίνες κτλ) που θα παραμείνουν στο χώρο. Η φωσφίνη είναι πιθανό να οξειδώσει σε υψηλές θερμοκρασίες και υψηλή υγρασία ελάσματα χαλκού, χρυσού, ασημιού και μπρούντζου. Έτσι προστατεύουμε πάντα τις ηλεκτρικές συσκευές είτε με την απομάκρυνση τους αν είναι εφικτό ή με την στεγανοποίηση τους καλύμματα πολλαπλών στρώσεων (καμίνια προστασίας). Συνολικά ο προς απεντόμωση χώρος μετατρέπεται σε ένα «καμίνι καταπολέμησης», αφού διαχέεται σε όλο του τον όγκο η φωσφίνη χωρίς να διαφεύγει, ενώ εσωτερικά οι ηλεκτρικές συσκευές που θέλουμε να προστατέψουμε σε «καμίνια προστασίας».

 • Υποκαπνισμός σε ξύλινο σκάφος

Όταν έχουν γίνει με ακρίβεια όλες οι εξωτερικές και εσωτερικές στεγανοποιήσεις (εξωτερικά για να μη διαφύγει το αέριο και εσωτερικά για να προστατέψουμε τις ηλεκτρικές συσκευές) τοποθετείται η φωσφίνη και ο χώρος «σφραγίζεται» για 5 – 7 μέρες. Με το «άνοιγμα» του χώρου λαμβάνονται μετρήσεις συγκέντρωσης φωσφίνης για να επιβεβαιώσουμε ότι δεν είχαμε διαφυγή του αερίου και να συμπεράνουμε ότι «πέτυχε» η εφαρμογή. Μετά τον προβλεπόμενο αερισμό δεν υπάρχει στο χώρο καμία τοξικότητα καθώς τα σκευάσματα που χρησιμοποιούνται δεν έχουν καθόλου υπολειμματική δράση.

Η εφαρμογή του υποκαπνισμού πραγματοποιείται πάντα παρουσία του Γεωπόνου-Εντομολόγου και τα σκευάσματα που χρησιμοποιούνται έχουν άδεια από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Εκτός από περιπτώσεις ξυλοφάγων εντόμων η εφαρμογή λαμβάνει χώρα και σε περιπτώσεις με αποθηκευμένα προϊόντα όπως σιτηρά, άλευρα, όσπρια, ξηροί καρποί, (ενσακισμένα ή και χύδην) σε σιλό, κοντέινερ, αμπάρια πλοίων και αποθήκες για τον έλεγχο διάφορων ζημιογόνων εντόμων.

2. Επίχρισμα με γέλη (gel)

Σε περιπτώσεις που δεν μπορούμε να επέμβουμε με υποκαπνισμό για την αντιμετώπιση ξυλοφάγων εντόμων σε πατώματα, ξύλινες σκάλες, έπιπλα κλπ εφαρμοζουμε επίχρισμα γέλης καταπολέμησης. Η γέλη περιέχει ειδικό φορέα ώστε να διευκολύνεται η απορρόφηση των δραστικών ουσιών στο σώμα του ξύλου, χωρίς αυτές να απελευθερώνονται στο περιβάλλον. Το βάθος διείσδυσης εξαρτάται από το είδος του ξύλου και κυμαίνεται από 3 – 6,5 εκατοστά, με το μέγιστο της απορρόφησης να εμφανίζεται όταν οι πόροι του ξύλου είναι ελεύθεροι. Σε κάποιες περιπτώσεις ξύλινου πατώματος ενδείκνυνται πριν την εφαρμογή το πάτωμα να έχει τριφτεί ώστε να επιτύχουμε καλύτερη διεισδυτικότητα.

Το σκεύασμα δεν αλλοιώνει την εμφάνιση του ξύλου, είναι άοσμο και ακίνδυνο για χρήση σε εσωτερικούς χώρους και έχει εξαιρετική προσκολλητικότητα ακόμα και όταν εφαρμόζεται σε κάθετες επιφάνειες ή ταβάνια. Μετά την εφαρμογή μπορεί να χρησιμοποιηθεί οποιοδήποτε βερνίκι.

DMC Firewall is developed by Dean Marshall Consultancy Ltd