Αθανάσιος Χρ. Μπάκος Γεωπόνος M.Sc - Εντομολόγος
Tηλ.: 21097 55070 | Κινητό: 69730 47731
Μαρίνου Αντύπα 29 & Σουρή 1, Ηλιούπολη, 16345
E-mail: info@apolymantiki-geoponiki.gr
Blog: www.apolymantikigeoponiki.blogspot.com

ΚΑΛΕΣΤΕ ΤΩΡΑ
697 304 77 31
210 97 55 070

Απολύμανση, σε διαμέρισμα στο Δάσος Χαϊδαρίου

Στο διαμέρισμα βρέθηκαν περιττώματα ποντικού και αφού ολοκληρώθηκε επιτυχώς η καταπολέμηση τους, πραγματοποιήθηκε εκνέφωση όλων των χώρων και των
επιφανειών με υπεροξείδιο του χλωρίου. Με την παραπάνω εφαρμογή απολύμανσης καταπολεμούνται όλοι οι παθογόνοι μικροοργανισμοί που μεταφέρονται από
τους ποντικούς μηχανικά ή από τα ούρα και περιττώματα τους.

Είναι γνωστό ότι τα τρωκτικά είναι συχνά υπεύθυνα για τη μετάδοση πολλών ασθενειών στον άνθρωπο όπως είναι η λεπτοσπείρωση, η σαλμονέλωση και η πανώλη.
Η απολύμανση τόσο σε χώρους υγιεινής όσο και σε διαμερίσματα-καταστήματα κρίνεται απαραίτητη.

Απεντόμωση, για την καταπολέμηση κουνουπιών στη Βούλα.
Με την θερμή εκνέφωση επιτυγχάνουμε την καλύτερη εφαρμογή του εντομοκτόνου σε σημεία του κήπου όπως πυκνά φυλλώματα δέντρων και θάμνων ή άλλες ψηλές επιφάνειες που με το συμβατικό ψεκασμό θα ήταν ανέφικτο να γίνει.

Η διεισδυτικότητα είναι μεγάλη με συνέπεια  το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού των κουνουπιών και άλλων ερπόντων και ιπτάμενων εντόμων να θανατώνεται άμεσα. Σίγουρα η εφαρμογή μπορεί να συνδυαστεί με ψεκασμό χαμηλής πίεσης με στόχο την καλύτερη υπολειμματική διάρκεια της δραστικής στο χρόνο.

Απολύμανση, στην περιοχή Χαϊδαρίου. Στο διαμέρισμα βρέθηκαν περιττώματα ποντικού και αφού ολοκληρώθηκε επιτυχώς η καταπολέμηση τους, πραγματοποιήθηκε εκνέφωση όλων των χώρων και των επιφανειών με υπεροξείδιο του χλωρίου. Με την παραπάνω εφαρμογή απολύμανσης καταπολεμούνται όλοι οι παθογόνοι μικροοργανισμοί που μεταφέρονται από τους ποντικούς μηχανικά ή από τα ούρα και περιττώματα τους.


Είναι γνωστό ότι τα τρωκτικά είναι συχνά υπεύθυνα για τη μετάδοση πολλών ασθενειών στον άνθρωπο όπως είναι η λεπτοσπείρωση, η σαλμονέλωση και η πανώλη. Η απολύμανση, τόσο σε χώρους υγιεινής όσο και σε διαμερίσματα-καταστήματα κρίνεται απαραίτητη.  

Υποκαπνισμός (fumigation) σε αλιευτικό σκάφος στο Δερβένι Κορινθίας για την καταπολέμηση ξυλοφάγων εντόμων (σαράκι). Το σκάφος παρέμεινε για 5 ημέρες κλεισμένο (στεγανοποιημένο με ειδικά φύλλα πολλαπλών στρώσεων) με καπνιστικό σκεύασμα φωσφίνης.

Για πλήρη στεγανοποίηση χρειάστηκε να τυλιχτεί μαζί με το τρέιλερ που βγήκε από το νερό.

 • 1. Οπές από σαράκι σε σκάφος
 • 2. Ελλειψοειδής οπές σαρακιού
 • 3. Τοποθέτηση ενσακισμένου σκευάσματος φωσφίνης
 • 4. Φωσφίνη σε μορφή σακιδίων
 • 5. Κάλυψη σκάφους με πλαστικά φύλλα πολλαπλών στρώσεων
 • 6. Πρόσθετη κατασκευή για προστασία από αέρα
 • 7. Ειδική σήμανση υπόδειξης εφαρμογής υποκαπνισμού

Καταπολέμηση μυρμηγκιών, σε ντουλάπια και πάγκο κουζίνας σε διαμέρισμα στη Γλυφάδα Αττικής. Η πιο ριζική καταπολέμηση των μυρμηγκιών σε εσωτερικούς χώρους γίνεται με τη χρήση εντομοκτόνων σε μορφή δολώματος (γέλης) με τροφοελκυστικά. Τα έντομα συνεχίζουν κανονικά τις συνήθειες τους και μεταφέρουν μέρος του σκευάσματος στη φωλιά που τελικά οδηγεί σε θανάτωση όλη του πληθυσμού τους σε λίγες ημέρες.

Τα μυρμήγκια είναι έντομα ιδιαίτερα κοινωνικά. Στην περίπτωση πιθανού κινδύνου (όπως στην περίπτωση χρήσης ενός πυρεθρινοειδούς εντομοκτόνου που αντιλαμβάνονται διαμέσου της οσμής) είναι πιθανό να παρακάμψουν κάποια περάσματα στις διαδρομές τους.

 • 1. Πληθυσμός μυρμηγκιών λίγα λεπτά μετά την εφαρμογή του εντομοκτόνου δολώματος
 • 2. Πληθυσμός μυρμηγκιών λίγα λεπτά μετά την εφαρμογή του εντομοκτόνου δολώματος

Αντιμετώπιση τερμιτών, σε κατοικία στην Ηλιούπολη. Εφαρμογή καταπολέμησης υπόγειων τερμιτών σε ισόγεια κατοικία. Η πρώτη εμφάνιση των πτερωτών εντόμων (σμηνουργών) που είναι υπεύθυνοι για την επέκταση της αποικίας πρωτοεμφανίστηκαν πριν αρκετά χρόνια αλλά χαρακτηρίστηκαν από άγνοια ως ιπτάμενα μυρμήγκια. Οι ζημιές που προκλήθηκαν κυρίως στα χαμηλά τμήματα των εσωτερικών κουφωμάτων είναι μεγάλες ενώ σε κάποια από αυτά φαίνονται εύκολα και οι χωμάτινοι αγωγοί των τερμιτών.

Μία χαρακτηριστική μορφολογική διαφορά του πτερωτού τερμίτη από το πτερωτό μυρμήγκι είναι ότι ο τερμίτης έχει τα δύο ζεύγη πτερύγων ίσα σε μήκος.

 • 1. Δίκτυο χωμάτινων αγωγών υπόγειων τερμιτών σε κούφωμα πόρτας
 • 2. Ζημιά από τερμίτες σε κούφωμα πόρτας
 • 3. Ζημιά από τερμίτες στη βάση κουφώματος πόρτας

Ξυλοφάγα κολεόπτερα (σαράκι) σε τέμπλο, εικονοστάσια και στασίδια στον Ιερό Ναό Αναλήψεως στη Ραφήνα. Η μοναδική λύση για ριζική καταπολέμηση, η απομάκρυνση του τέμπλου και των υπόλοιπων προβεβλημένων ξύλων και η εφαρμογή του υποκαπνισμού (fumigation) μετά από μεταφορά τους σε ασφαλείς στεγανούς θαλάμους.

 • 1. Οπές εξόδου ξυλοφάγων εντόμων σε τέμπλο
 • 2. Οπές εξόδου ξυλοφάγων εντόμων σε στασίδι
 • 3. Οπές εξόδου ξυλοφάγων εντόμων σε εικονοστάσι

Ξυλοφάγα έντομα (σαράκι), σε θαλαμηγό στη μαρίνα του Φλοίσβου στον Άλιμο.
Το πρόγραμμα απεντόμωσης είναι ιδιαίτερο εξαιτίας της ιδιότητας της φωσφίνης (το σκεύασμα που χρησιμοποιείται για εφαρμογή υποκαπνισμού) να διαβρώνει ελάσματα μετάλλων που υπάρχουν σε ηλεκτρονικές και ηλεκτρικές συσκευές.
Σαν πρώτο στάδιο και μέχρι να προγραμματιστεί εφαρμογή υποκαπνισμού, εφαρμόστηκε ψυχρή εκνέφωση (cold fogging) σε όλες τις ξύλινες επιφάνειες με εντομοκτόνο μεγάλης υπολειμματικής δράσης για έλεγχο του αριθμού της εντόμων (τα ακμαία διέρχονται από τις οπές εξόδου για να αναπαραχθούν).

Για να πραγματοποιηθεί υποκαπνισμός θα πρέπει αρχικά να βγει το σκάφος από το νερό και να μεταφερθεί σε κάποιο ανοιχτό χώρο (π.χ ναυπηγείο με ειδική άδεια). Για να μην προκληθούν ζημιές σε ηλεκτρικά μέρη και ηλεκτρονικές συσκευές του σκάφους θα πρέπει κάποια από αυτά να απομακρυνθούν και τα υπόλοιπα να καλυφτούν με πλαστικά φύλλα πολλαπλών στρώσεων.

 • 1. Πριονίδι ξύλου σε φωτιστικό οροφής
 • 2. Λεπτή σκόνη από προσβολή ξυλοφάγων κολεόπτερων
 • 3. Προνύμφη ξυλοφάγου εντόμου σε ξύλινη επιφάνεια
 • 4. Προνύμφη ξυλοφάγου εντόμου σε πραγματικό μέγεθος

Εφαρμογή καταπολέμησης ξυλοφάγων εντόμων (σαράκι) σε πάτωμα κατοικίας στην Πεύκη Αττικής.
Η εμφανής ζημιά από τις οπές εξόδου των τέλειων αναπαραγωγικών και το λεπτό πριονίδι ξύλου που αναδύεται από αυτές είναι πάντα ενδεικτική ώστε να καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για κάποιο ξυλοφάγο κολεόπτερο (οικογένεια Coleoptera). Η εφαρμογή που ακολούθησε δεδομένης της κατάστασης (σε διαμερίσματα δε μπορεί να γίνει υποκαπνισμός λόγω επικινδυνότητας της εφαρμογής και νομοθεσίας) πραγματοποιήθηκε σε δύο στάδια: Αρχικά πραγματοποιήθηκε τρίψιμο στο πάτωμα ώστε να βελτιωθεί με την αφαίρεση του λούστρου το πορώδες και στη συνέχεια ακολούθησε επίχρισμα ειδικού σκευάσματος σε μορφή γέλης.

Το σκεύασμα που χρησιμοποιήθηκε έχει την ιδιότητα να εισχωρεί σε βάθος ξύλου έως και 6 cm με την υπολειμματική δράση του να ανέρχεται στα δέκα χρόνια!

 • 1. Οπές εξόδου ξυλοφάγων κολεόπτερων σε ξύλινο πάτωμα
 • 2. Ξυλοφάγα κολεόπτερα του είδους Hylotrupes Bajulus σε πραγματικό μέγεθος

Ζημιά από υπόγειους τερμίτες σε ντουλάπια κουζίνας στην Καισαριανή Αττικής.
Οι υπόγειοι τερμίτες εκμεταλλεύονται την υγρασία και καταστρέφουν ακόμα και μοριοσανίδες (MDF). Η ζημιά αρχικά αποδόθηκε στην υγρασία. Τα πτερωτά έντομα (σμηνουργοί) που διέρχονται από την μικρή οπή στον τοίχο είναι υπεύθυνα για την επέκταση της αποικίας και στην υπόλοιπη οικία (ξύλινα πατώματα, κουφώματα κλπ). Η απεντόμωση πραγματοποιήθηκε με τη μέθοδο της Τροφάλλαξης (Trap-Treat-Release).

 • 1. Ζημιά από τερμίτη σε ντουλάπι κουζίνας
 • 2. Πτερωτά έντομα τερμίτη (σμηνουργοί)

Καταπολέμηση σαράκι, (ξυλοφάγα έντομα) σε έπιπλα. Εφαρμογή υποκαπνισμού (fumigation) σε εξωτερικό χώρο ακατοίκητης μονοκατοικίας για την καταπολέμηση ξυλοφάγων εντόμων (σαράκι) σε ξύλινη συρταριέρα και ξύλινο καθρέφτη. Τα προβεβλημένα αντικείμενα στεγανοποιήθηκαν με ειδικά πλαστικά φύλλα πολλαπλών στρώσεων και εκτέθηκαν σε υποκαπνιστικό σκεύασμα φωσφίνης για 5 ημέρες.

Με τον υποκαπνισμό πετυχαίνουμε θανάτωση όλων των σταδίων των εντόμων ακόμα και των ωών (υπό συνθήκες θερμοκρασίας, καλής στεγανοποίησης και επαρκούς ποσότητας φωσφίνης).

 • 1. Ξύλινα αντικείμενα σε καμίνι υποκαπνισμού
 • 2. Ξύλινη συρταριέρα σε καμίνι υποκαπνισμού

Εμφάνιση πτερωτών αναπαραγωγικών ατόμων τερμίτη (σμηνουργών) κατά τη σμηνουργία σε ισόγεια μονοκατοικία στη Γλυφάδα Αττικής. Οι τερμίτες έχουν εισχωρήσει στην οικία διαμέσου ενός χωμάτινου αγωγού που έχουν διανοίξει εκμεταλλευόμενοι κάποιες πιθανές ρωγμές του τοίχου. Έτσι διατηρούν την επικοινωνία από τον κήπο και με τους σμηνουργούς επεκτείνονται γρήγορα σε όλους τους χώρους της οικίας (με έμφαση τα δωμάτια με ξύλινο πάτωμα και τα εσωτερικά ξύλινα κασώματα). Η ειδική απεντόμωση για την εξάλειψη της αποικίας πραγματοποιήθηκε με τη μέθοδο της Τροφάλλαξης (Trap-Treat-Release).

Ο ρόλος των σμηνουργών είναι να βγαίνουν και να πετούν την άνοιξη και το φθινόπωρο σε κοντινά μέρη από την υπάρχουσα φωλιά για την επέκταση της.

 • 1. Σμηνουργοί τερμιτών κατά τη σμηνουργία (επέκταση της αποικίας)
 • 2. Χωμάτινο εξωτερικό κανάλι υπόγειων τερμιτών

Ριζική καταπολέμηση υπόγειων τερμιτών σε ισόγεια κατοικία στο Χολαργό Αττικής με τη μέθοδο της Τροφάλλαξης (Trap-Treat-Release). Οι πρώτες ενδείξεις παρουσιάστηκαν πριν από κάποια χρόνια σε κουφώματα και σε κάποια σημεία του ξύλινου πατώματος. Έπειτα από παρέμβαση ξυλουργού οι ζημιές καλύφτηκαν με στόκο χωρίς όμως το πρόβλημα να αντιμετωπιστεί.

Μάλιστα ένα από τα εσωτερικά κουφώματα της οικίας αντικαταστάθηκε χωρίς όμως να καταπολεμηθούν οι εργάτες του τερμίτη που είχαν διαπεράσει οικοδομικά υλικά με τους χωμάτινους αγωγούς τους και περίμεναν νέα τροφή (το καινούριο κούφωμα).

Στο καινούριο κούφωμα εσωτερικής πόρτας φαίνεται ξεκάθαρα το χαρακτηριστικό χωμάτινο κανάλι που κατασκευάζουν οι τερμίτες πλησιάζοντας το ξύλο. Στο πάτωμα του σαλονιού σε κάποια σημεία απουσιάζουν ολόκληρα κομμάτια από τα δοκάρια του πατώματος.

 • 1. Ζημιά σε ξύλινο πάτωμα από υπόγειους τερμίτες
 • 2. Χωμάτινα κανάλια υπόγειων τερμιτών σε πάτωμα
 • 3. Ζημία από τερμίτες σε εσωτερικό κούφωμα
 • 4. Δίκτυο χωμάτινων αγωγών τερμιτών σε κούφωμα πόρτας
 • 5. Εργάτες και οπλίτης τερμιτών (λήψη από στερεοσκόπιο)
 • 6. Πραγματικό μέγεθος τερμίτη-οπλίτη

Προσβολή ξυλοφάγων κολεοπτέρων (σαράκι) σε δοκάρια ξύλινης στέγης σε διατηρητέα μονοκατοικία στην Κεφαλλονιά. Επίσης σε αρκετά σημεία εσωτερικά και εξωτερικά της οικίας και ειδικότερα σε ξύλινα κουφώματα εντοπίστηκαν χωμάτινοι αγωγοί υπόγειων τερμιτών. Η τερμιτοκτονία πραγματοποιήθηκε με τη μέθοδο της Τροφάλλαξης (Trap-Treat-Release). Τα ξυλοφάγα κολεόπτερα προγραμματίστηκε να καταπολεμηθούν με υποκαπνισμό (fumigation) όλης της οικίας.

Θα πρέπει να στεγανοποιηθούν με ειδικά πλαστικά φύλλα πολλαπλών στρώσεων όλα τα ανοίγματα (πόρτες, παράθυρα κλπ) της οικίας για την αποφυγή απωλειών του υποκαπνιστικού σκευάσματος φωσφίνης που θα χρησιμοποιηθεί. Επίσης επιβάλλεται να παραμείνει η οικία ακατοίκητη για μία εβδομάδα που θα διαρκέσει η εφαρμογή. Στο μεταξύ ο κίνδυνος για κατάρρευση της στέγης εγκυμονεί.

 • 1. Ζημιά από σαράκι σε δοκάρι (τράβα) στέγης
 • 2. Σμηνουργοί τερμιτών σε σημείο εισόδου στην κατοικία
 • 3. Πτερωτά τερμίτη (σμηνουργοί)

Ζημιές από υπόγειους τερμίτες σε ισόγειο διαμέρισμα στο Λυκαβηττό.
Η προσβολή ήταν χρόνια και η ζημιά εκτεταμένη. Παρόλο το μέγεθος της προσβολής η ζημιά ήταν εμφανής μόνο σε ένα υπνοδωμάτιο του διαμερίσματος και πιο αναλυτικά σε μία ντουλάπα, σε ένα κούφωμα και σε ένα μέρος του ξύλινου πατώματος. Η απεντόμωση πραγματοποιήθηκε καθολικά σε όλη την οικία με έμφαση σε κάποια κρίσιμα σημεία με τη μέθοδο της Τροφάλλαξης (Trap-Treat-Release).

Οι ζημιές που προκαλούν οι υπόγειοι τερμίτες παραμένουν κρυφές μέχρι να αποκαλυφτούν τυχαία από κάποια ξύλινη επιφάνεια που έχει μείνει μόνο το χρώμα της ή το λούστρο.

 • 1. Εκτεταμένη ζημιά από τερμίτες σε πάτο ντουλάπας
 • 2. Ζημία από τερμίτες σε κάσωμα ντουλάπας
 • 3. Εκτεταμένη ζημιά από τερμίτες σε πάτο ντουλάπας
 • IMG_2224
 • IMG_2471
 • IMG_4430
 • IMG_5043

Εξωτερικοί χωμάτινοι αγωγοί υπόγειων τερμιτών κάτω από ντουλάπια κουζίνας σε ισόγεια κατοικία στην Αργυρούπολη Αττικής.
Τα ντουλάπια της κουζίνας που εντοπίστηκε η ζημιά και ο πληθυσμός των εντόμων είναι κατασκευασμένα από μοριοσανίδα (MDF). Η απεντόμωση πραγματοποιήθηκε με τη μέθοδο της Τροφάλλαξης (Trap-Treat-Release).

Οι τερμίτες είναι φωτοφοβικά έντομα και κινούνται πάντα διαμέσου αγωγών που κατασκευάζουν από χώμα και περιττώματα τους.

 • Εξωτερικό κανάλι υπόγειων τερμιτών κάτω από ντουλάπια κουζίνας

Εφαρμογή υποκαπνισμού (fumigation) σε αλιευτικό σκάφος στη Νεάπολη Λακωνίας για την ριζική καταπολέμηση ξυλοφάγων εντόμων (σαράκι). Αφαιρέθηκαν όλα τα ηλεκτρονικά μέρη (βυθόμετρο και άλλα όργανα) ώστε να μην προκληθούν ζημιές από οξειδώσεις και κάποια άλλα μηχανικά μέρη καλύφτηκαν τοπικά.
Το σκάφος παρέμεινε για 5 ημέρες στεγανοποιημένο με ειδικά φύλλα πολλαπλών στρώσεων με υποκαπνιστικό σκεύασμα φωσφίνης εσωτερικά.

Για να περαστεί το υλικό με το οποίο στεγανοποιήθηκε πλήρως χρησιμοποιήθηκε γερανός.

 • 1. Σκάφος προσβεβλημένο από ξυλοφάγα έντομα πριν την εφαρμογή
 • 2. Στεγανοποίηση του σκάφους με χρήση καλύμματος πολλαπλών στρώσεων και με τη βοήθεια γερανού
 • 3. Τελευταίος έλεγχος στεγανότητας
 • 4. Πέρασμα σχοινιών για συγράτηση του καλύμματος από το δυνατό αέρα
 • 5. Εφαρμογή υποκαπνισμού (fumigation) σε εξέλιξη

Ξυλοφάγα μυρμήγκια (carpenter ant) και ξυλοφάγα κολεόπτερα (σαράκι) σε ξύλινη οροφή μονοκατοικίας στη Βάρη Αττικής. Πραγματοποιήθηκε υποκαπνισμός (fumigation) μετά από στεγανοποίηση των εντοιχισμένων ηλεκτρικών συσκευών της οικίας για αποφυγή ζημιών (οξειδώσεις) και την αποφυγή απωλειών του υποκαπνιστικού σκευάσματος φωσφίνης από παράθυρα, πόρτες, τζάκι κλπ.

Τα ξυλοφάγα μυρμήγκια σκάβοντας διευρύνουν υπάρχουσες στοές και απομακρύνουν σκόνη (μεγαλύτερης διαμέτρου από το σαράκι), θρύμματα ξύλου και υλικά μόνωσης σε ξύλινες στέγες.

 • 1. Ξυλοφάγα μυρμήγκια (camponotus) σε ξύλινη στέγη
 • 2. Ξυλοφάγα μυρμήγκια και προνύμφες ξυλοφάγων κολεόπτερων

Εφαρμογή υποκαπνισμού (fumigation) για την καταπολέμηση ξυλοφάγων εντόμων (σαράκι) σε πέτρινη εξοχική μονοκατοικία στην Βόρεια Εύβοια. Η κατοικία καλύφτηκε εσωτερικά και εξωτερικά σε όλα τα πιθανά σημεία διαφυγής του αερίου με πλαστικά καλύμματα πολλαπλών στρώσεων ώστε να μη διαφύγει το αέριο που εκλύεται από το υποκαπνιστικό σκεύασμα που χρησιμοποιείται.

Χρησιμοποιήθηκε φωσφίνη (PH3) σε ενσκακισμένη μορφή για την εύκολη διαχείριση των υπολειμμάτων της κατά το πέρας της εφαρμογής.

 • 1. Στεγανοποίηση της καμινάδας με ειδικά πλαστικά καλύμματα
 • 2. Στεγανοποίηση της πόρτας με ειδικά πλαστικά καλύμματα
 • 3. Στεγανοποίηση του παραθύρου (εσωτερικά) με ειδικά πλαστικά καλύμματα
 • 4. Σκευάσμα φωσφίνης σε ενσακισμένη μορφή

Υποκαπνισμός (fumigation) για τον έλεγχο ξυλοφάγων εντόμων (σαράκι) σε ξενοδοχειακή μονάδα στη Μονεμβασιά. Στεγανοποιήθηκαν (για την αποφυγή διαφυγής του αερίου) σε όλους τους χώρους του ξενοδοχείου όλα τα ανοίγματα (πόρτες, παράθυρα, τζάκια κλπ) με ειδικά πλαστικά φύλλα πολλαπλών στρώσεων και έτσι όλες οι ξύλινες οροφές, σκάλες, πατώματα, έπιπλα, ντουλάπες, κουφώματα κ.α. εκτέθηκαν σε όλο τους το βάθος στο υποκαπνιστικό σκεύασμα φωσφίνης που εκτέθηκαν.
Όλες οι εντοιχισμένες ηλεκτρικές συσκευές, πρίζες και διακόπτες, πίνακες ασφαλειών κλιματιστικά κλπ καλύφτηκαν με πλαστικά φύλλα για προστασία από οξειδώσεις. Οι υπόλοιπες ηλεκτρικές συσκευές όπως ψυγεία, μικρές ηλεκτρικές συσκευές κλπ απομακρύνθηκαν.

Η φωσφίνη έχει την ιδιότητα σε συνθήκες υψηλής υγρασίας να οξειδώνει ελάσματα μετάλλων όπως είναι ο χαλκός, ο μπρούντζος, ο χρυσός και το ασήμι.

 • 1. Ξύλινη οροφή και άλλα ξύλινα προσβεβλημένα έπιπλα
 • 2. Ξύλινη οροφή προσβεβλημένη από σαράκι
 • 3. Οπές ξυλοφάγων εντόμων σε έπιπλο αντίκα
 • 4. Στεγανοποιήση του τζακιού
 • 5. Κάλυψη της καμινάδας με καλύμματα πολλαπλών στρώσεων
 • 6. Στεγανοποίηση κλιματιστικού σε δωμάτιο του ξενοδοχείου

Τερμίτες, σε διαμέρισμα στα Εξάρχεια. Ζημιές από υπόγειους τερμίτες είχε υποστεί ισόγειο διαμέρισμα. Οι τερμίτες είχαν εισχωρήσει στο διαμέρισμα διαμέσου χωμάτινου αγωγού που παρατηρήθηκε στην πρώτη μας επίσκεψη δίπλα σε παράθυρο. Συνέχισαν το κανάλι τους σε μη εμφανές σημείο (πίσω από τρεις συνεχόμενες βιβλιοθήκες) μέχρι που αποκαλύφτηκε η ζημιά τυχαία. Η πρώτη εμφάνιση των τερμιτών έγινε όταν χρειάστηκε να βγουν κάποια βιβλία και στη συνέχεια στα πίσω μέρη των βιβλιοθηκών, που μάλιστα σε κάποιες απουσίαζαν ολόκληρες επιφάνειες ξύλου. Η απεντόμωση των τερμιτών πραγματοποιήθηκε με τη μέθοδο της Τροφάλλαξης (Trap-Treat-Release).

 • 1. Ζημιά από υπόγειους τερμίτες σε πίσω μέρος βιβλιοθήκης
 • 2. Εργατες υπόγειου τερμίτη επί το έργον
 • 3. Ζημιά υπόγειων τερμιτών σε βιβλίο
DMC Firewall is developed by Dean Marshall Consultancy Ltd